love u syg

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Sunday, 24 June 2012

untuk die,,, mybeloved frenz.. :)

 
hye assalamualaikum .*lambailambaitangan skit *hye guys,, ! apa khabar smua? SILA cakap yg korg smua sihat oke,, hehehh ,,, yg mne xsht ue,, mkn ubat yaw,,, heheh
okey ary ni,, ary ni,, ain rjin sesangat2 ,, nak berblogger ni ,, ahhaha,,ain buat entry "untuk die"ni act untuk sahabat ain,,, hehehhe,,, today 24 jun 2012 ..,, today ! birthday girl,,, hehhe,, da bsr da my yayunk ni,, heheh,,da bole pnggl akak da,,, tp die ttp kcyk,,, heheh,,

warkah harijadi
selamat harijadi kepada sijelite rupawan sicomel bak tdy bear gmok ain,, siceria bak bunga matahari,,
#pujianikhlas ni# untuk awak yang membaca pada 24jun adalah tarikh amat bermakna buat sigegurl ni,, 
NOR MAHIRAH BT ROSLI..seorg gadis yg pandai,,cantek,, garang,sngat ambil berat,sngt sweet,, kurng ketinggi sikit,,, 159?heheh,,, memiliki suara yang sngt merdu,,, heheh


okay kepada  ->ma <- noi nak ucapkan selamat harijadi . well really sorry if noi ade buat salah okay dan mintak maaf sebab noi takade bagi ayat yang memanis time bufday ma cuma copy paste ape yang ma pernah bagi dekat noi dulu time bufday noi tuuh ,  kalau ayat yang ma bagi time bufday noi tuh bermakna buat ma , tuupun  bermakna buat noi that why noi copy sahaja .  noi slalu eppy dgn kawan baik noy,. okay takecare okay . antara kita mencipta berjuta kenangan berbading couple sendiri kan ? hmm okay kita kan sweet kalah org bercinta maybe . hmm last nak cakap happy bufday sekali lagi , takcare, jadi budak baik baik . jangan lawan cakap ayah dan mak ma . belajar rajin rajin ingat ayt ni taw "smkin  sye bercinta smkin tinggi pointr sye "heheh . nanti time ma da ddk jauh o da berjaya  jangan lupakan noi ok. THAT all . syg ma,,, smge hbngn kite sbgai shbt kekal never end ,,,       

 bubye :))))
24.6.2012
5:39pm 

Wednesday, 16 May 2012

sweet :



Girl: I love you :)
Boy: I love you too :)
Girl: I love you more.
Boy: Lies! I love you more :)
Girl: Really? How much do you love me? :o
Boy: How much do I love you? Hmm, how do you measure love?
Girl: In feet and inches of course! hah, joking, I don’t know~ :) hmm, I still say I love you more.
Boy: LMAO, in feet and inches, You are funny :D You think you love me more? Hmm, I don't know. I think about you constantly, always missing you, wishing you were here. I look forward to every chance we have together. You are the most important person in the world to me besides for family. I love you, _______ :)

7 kelebihan orang bersabar :)




Sebagaimana Sabda Nabi S.A.W. yang bermaksud:
“…dan sesiapa yang bersabar, maka Allah akan mejadikan dirinya penyabar, dan tiada pemberian yang Allah berikan kepada seseorang yang lebih baik dan lebih luas manfaatnya daripada kesabaran.” 

Riwayat Bukhari & Muslim

Pengajaran:

1. Sabar adalah sifat mulia (mahmudah) yang mesti dimiliki oleh setiap umat islam

2. Untuk memiliki sifat sabar, perlulah mempunyai latihan yang berterusan.

3. Orang yang berusaha melatih dirinya bersabar dan terus bersabar adalah orang yang dikasihi serta dekat dengan Allah SWT. Allah memandangnya dengan pandangan rahmat.

4. Orang yang bayak bersabar dalam membentuk dirinya untuk menjadi seorang penyabar (as-sobirrun), tidak akan disia-siakan Allah. Akhirnya, ia akan ditulis di sisi Allah sebagai hamba yang penyabar.

5. Apabila seseorang memiliki sifat sabar, maka ia telah memiliki kebaikan dan keuntungan yang banyak.

6. Apabila seseorang dianugerahkan sifat sabar, maka ketahuilah bahawa Allah Taala mahu memberikan kepadanya manfaat yang besar lagi luas, berpanjangan dari dunia hingga ke akhirat.

7. Antara keutamaan sifat sabar ialah:
· >> Masuk syurga tanpa hisab (perhitungan)
· >> Diampunkan dosa-dosa yang lalu
· >> Memiliki iman sejati

Tuesday, 15 May 2012

hukum berhasad dengki




Sidang jamaah yang dirahmati Allah,

Ilmu dan taqwa adalah senjata yang dapat melawan segala bentuk ancaman yang boleh merosakkan manusia. Ilmu yang dimiliki dapat memberi amaran mengenai akibat yang bakal diterima sekiranya melakukan kemungkaran dan maksiat. Dengan ilmu juga, sese-orang itu akan berusaha menjadi orang yang bertaqwa.

Sifat taqwa akan menjadikan seseorang itu menginsafi akan kewujudannya di bumi ini sebagai seorang khalifah yang dipe-rintahkan untuk memakmurkan bumi ini, menyayangi sesama umat Islam, berlaku adil, membuat kebaikan serta meninggalkan segala keburukan dan kejahatan. Sifat taqwa jugalah yang mendorong kita sanggup melakukan apa saja yang dipe-rintahkan Allah dan meninggalkan larangan-Nya demi mendapatkan keredaan Allah. Dan ketahuilah bahawa sebaik-baik umat manusia adalah yang paling bertaqwa kepada Allah.


Firman Allah yang bermaksud:

“Orang yang menyakiti hati orang mukmin lelaki dan perempuan di atas perkara yang tidak dilakukan, maka sesungguhnya mereka itu melakukan dusta dan dosa yang nyata.”


Saudara kaum muslimin yang mulia,

Nisbah orang yang memperolehi kelulusan ijazah doktor falsafah (phd) dalam bidang ilmu dalam masyarakat sangatlah rendah berbanding dengan orang yang mem-punyai sindrom “phd” atau penyakit hasad dengki. Salah satu tanda wujudnya penyakit hasad dengki dalam masyarakat ialah berlakunya per-buatan jatuh-menjatuhkan, pulau-memulau dan fitnah-memfitnah di kalangan segelintir anggota masyarakat. Sindrom negatif ini wujud kerana ada yang kurang senang ataupun iri hati terhadap kelebihan ataupun kejayaan yang dinikmati oleh orang lain. Sifat dengki yang keji ini bukan sahaja boleh menimbulkan perselisihan, perasaan dendam dan permusuhan yang berpanjangan, malahan ia juga berpotensi memporak perandakan masyarakat hatta menjejaskan ke-amanan negara.

Di samping itu saudara-saudara sekalian, terdapat beberapa implikasi lain yang berpunca daripada sifat dengki itu. Di antaranya adalah seperti berikut:--


1. Sifat dengki menghapuskan amalan baik.

Setiap kali seorang muslim melakukan kebaikan, dia akan beroleh pahala. Tetapi, apabila dia memiliki sifat dengki, amalan kebaikan yang dilakukannya akan terhapus gara-gara perasaan keji itu. Ini selaras dengan sabda Rasulullah SAW yang mafhumnya:


“Jauhilah olehmu sekalian akan sifat dengki, kerana sesungguhnya dengki itu menghapuskan kebaikan, sebagaimana api menghanguskan kayu bakar.
 (Al-Hadis).

    Perasaan dengki mendorong seseorang untuk membuat kemungkaran dan penderhakaan terhadap Allah.

Pada kebiasaannya, bilamana hasad dengki bersarang dalam dada, maka dia akan menterjemahkan perasaan itu dalam bentuk umpatan (ghibah), berkata bohong, mencaci dan memburuk-burukkan seseorang. Dengan perbuatan keji itu, seseorang yang mempunyai sifat dengki itu mengharapkan yang kelebihan atau kebaikan pada orang yang didengkinya akan hilang atau turut dibenci oleh orang lain.

    Sifat dengki menyebabkan sese-orang itu terpinggir daripada memperolehi syafaat pada hari kiamat.


Perkara ini terkandung dalam sebuah hadis Rasulullah yang bersumber daripada Abdullah bin Basyar, di mana Rasulullah s.a.w. bersabda, mafhumnya:


“Tidak termasuk golonganku si pendengki, orang mengadu domba, orang yang mempunyai ilmu menilik dan aku pun tidak daripada golongannya.”

(Al-Hadis).

Ini bererti amat rugilah mereka yang mempunyai perasaan hasad dengki dan iri hati kerana tidak akan memperolehi syafaat Rasulullah s.a.w. di akhirat kelak.

4. Pendengki yang tidak segera bertaubat akan dihumban ke dalam neraka.

Natijah buruk ini diperingatkan oleh Rasulullah s.a.w. melalui sabdanya, mafhumnya:


“Rasulullah s.a.w. ditanya mengenai enam golongan yang akan ditempatkan ke dalam neraka. Rasulullah s.a.w. menjawab: Enam golongan orang yang akan dimasukkan ke dalam neraka ialah pemerintah yang menganiaya, orang Arab dengan sifatnya yang fanatic, penjajah dengan keangkuhan mereka, usahawan dengan perbuatan khianat, orang kampung dengan kebodohan mereka dan ulama dengan sifat dengki mereka.”


    Sifat dengki memungkinkan seseorang itu melakukan kemudaratan terhadap orang lain.

Kenyataan kesan buruk ini dapat disandarkan kepada kisah Habil dan Qabil yang dirakamkan oleh Allah di dalam al-Quran. Hasad dengki dan dendam kesumat yang membelenggu perasaan Qabil mendorongnya untuk membunuh Habil.

6. Sifat hasad dengki menyusahkan diri sendiri.

Lazimnya, orang yang mempunyai penyakit hasad dengki tidak pernah selesa dan tidak pernah merasa tenteram. Ini kerana setiap detik dia hanya memikirkan kelebihan serta keistimewaan yang dinikmati oleh orang lain di samping sentiasa memikirkan bagaimana menjatuhkan orang berkenaan serta merasakan dirinya wajar memiliki kelebihan itu.

7. Hasad dengki boleh menyebab- kan seseorang itu sukar mema- hami ilmu agama dan hukum hakam.

Ini boleh terjadi kerana tumpuan hanya diberikan kepada mencari jalan bagaimana hendak memperolehi nikmat yang dikecapi oleh orang lain di samping mencari muslihat bagaimana mengikis nikmat atau menjatuhkan orang yang didengki. Kegairahan dalam mencapai matlamat yang tidak baik itu melalaikannya daripada mengingati Allah. Dan keadaannya akan lebih parah lagi bilamana tidak timbul keinsafan dalam dirinya kerana ia boleh merenggangkan hubungannya dengan Allah. Situasi ini sesuai de-ngan sekuntum kata-kata hikmat yang berbunyi:


“Orang yang berhasad itu tidak akan menuai hasil keuntungan.”

Sidang jamaah yang dikasihi Allah,

Hasad dengki hanya akan menyebabkan kerugian kepada orang yang memilikinya justeru ia akan terpinggir daripada hidup bermasyarakat, mempunyai perasaan yang sentiasa tidak aman dan menyebabkannya melakukan perkara lebih keji.

Manakala di akhirat kelak, orang yang memiliki penyakit hasad dengki akan menanggung kerugian lebih besar, tidak tertanggung dan menempah penyesalan yang tidak terkira. Ini ke-rana dia tidak layak untuk menerima dan mendapat syafaat di samping tersisih daripada memperolehi tempat yang penuh kebaikan, kemewahan dan keberkataan di syurga Allah.

Meskipun natijah pe-nyakit hasad dengki itu ditanggung sendiri oleh pengamalnya, namun jika tidak dikikis ataupun dibendung, ia dikhuatiri boleh memberi kesan buruk kepada perpaduan dan keharmonian hidup bermasyarakat. Kerana itulah kita sentiasa dianjurkan supaya berusaha menghindari diri daripada dijangkiti penyakit hasad dengki serta sifat-sifat keji yang lain seperti mengumpat, tabiat suka mencari-cari kesalahan orang lain, memfitnah dan sebagainya yang bukan sahaja merosakkan hubungan sese-orang individu dengan individu yang lain, bahkan ia turut merosakkan hubungan dengan Allah sehingga boleh menyebabkan orang yang berhasad dengki itu tersisih daripada mendapat hidayat serta rahmat Allah di dunia dan di akhirat. Firman Allah:-- 



يَـٰٓأَيُّہَا ٱلَّذِينَ ءَامَنُواْ ٱجۡتَنِبُواْ كَثِيرً۬ا مِّنَ ٱلظَّنِّ إِنَّ بَعۡضَ ٱلظَّنِّ إِثۡمٌ۬‌ۖ وَلَا تَجَسَّسُواْ وَلَا يَغۡتَب بَّعۡضُكُم بَعۡضًا‌ۚ أَيُحِبُّ أَحَدُڪُمۡ أَن يَأۡڪُلَ لَحۡمَ أَخِيهِ مَيۡتً۬ا فَكَرِهۡتُمُوهُ‌ۚ وَٱتَّقُواْ ٱللَّهَ‌ۚ إِنَّ ٱللَّهَ تَوَّابٌ۬ رَّحِيمٌ۬ (١٢)


Mafhumnya:
"Wahai orang-orang yang beriman! Jauhilah kebanyakan dari sangkaan (supaya kamu tidak menyangka sangkaan yang dilarang) kerana sesungguhnya sebahagian dari sangkaan itu adalah dosa dan janganlah kamu mengintip atau mencari-cari kesalahan dan keaiban orang dan janganlah setengah kamu mengumpat setengahnya yang lain. Adakah seseorang dari kamu suka memakan daging saudaranya yang telah mati? (Jika demikian keadaan mengumpat) maka sudah tentu kamu jijik kepadanya. (Oleh itu, patuhilah larangan-larangan yang tersebut) dan bertakwalah kamu kepada Allah; sesungguhnya Allah Penerima taubat, lagi Maha mengasihani."

(Al-Quran , surah Al-Hujraat ayat 12)

Saturday, 14 April 2012

saya nak bakal suami yg mcm nih,,,

Parempuan : Awk.. Kenape awk tak penah ajak sy tengk wayang atau keluar jalan2 macam pasangan lain?
Lelaki : Saje..
Perempuan : Saje ke atau awk malu nk kuar ngan sy?
Lelaki : Mana ada.
Perempuan : Kenape kita tak penah gayut malam2 macm pasangan lain?
Lelaki : Sebab sy nak jimat kredit..
Perempuan : Sampai hati awk kan? Kenape ye kwn sy panggil kekasihnya ''sayang'' tapi awk tak pernah pun panggil saya ''sayang''?
Lelaki : Geli la perkataan tu.. Nak termuntah..
--> Perempuan tersebut terus merajuk selepas membaca ayat2 kekasihnya.. Beberapa minit kemudia dia menerima satu mesej...
Lelaki : Sy tak penah ajak awk kuar tngk wayang ngn jalan2 sbb nanti bila kita dah kahwin, awk takkan rasa boring nak kuar ngan sy dan sy nak saat tuh nanti menjadi kenangan kita yang paling romantik dalam hidup sy.. Lagipun, bukan ke tak elok kalau keluar berdua duaan? Mcm2 boleh terjadi kan? Sy tak nak gayut ngn awk mlm2 bukan sebab sy nk save kredit ke ape tapi sy tak nak diri sy hanyut dengar suara merdu awk.. Biarlah sy mendengarnya pada malam pertama kita nanti supaya sy akan lebih menghargainya.. Sy tak panggil awk sayang bukan sy geli nak panggil tapi biarlah sy panggil awk ''sayang'' bila kita jadi suami isteri nanti kerana awk takkan rasa bosan mendengarnya dan dpt menjaga hati saya dari tergoda dengan hasutan syaitan.. Sy sangat mencintai awk dan sy janji suatu hari nanti awk akan merasai ape yg orang lain rasa sekarang setelah kita sah menjadi suami isteri..
Perempuan : Sambil menangis terharu berkata " terima kasih bakal suamiku.. Aku amat menyintaimu.. Ya Allah, satukan lah kami dalam ikatan yg sah"...

hargailah org yg tlh hadir dlm idup kita :'(


hello,, assalamualaikum,, ape khabar sihat? harap korg sht2 jeh,, hehehhe,,, hurm,, rndu nak taip menaip ni,,
huhuhu,,, korg ape perasaan korg ble org tu baik nan korg tp korg wt bdoh je,, xlyan un die,,
pastu korg dpt taw yg die tu da pergi tnggl un korg tok slme2nye,,,ergggghhh menyesal gile right,, cm xtaw nak ckp ape,, kan,, hanya air mate sje yg mengalir laju mcm air sungai kan,, hurm,, cm tu la ain rse ,, bile adk angkat ain pergi tnggl un ain,,,sblm die pergi ,, die minta maaf at ain,, ,die ckp jgn mara die lg,, die nak buat relationship as brother dgn ain,, ain ok je,, pastu ,, die un off9 ,, die g men futsal,,, berape jam lps tu,, member ain un call,, bgtaw adk angkt ain lemas,,ain still tersnyum,, ingt die just nk kne kan ain,, pastu jiran ain dtg tnye spe lemas,, so btl la ni,, ape yg kwn ain ckp tuh,,, ain xtaw nak ckp ape,, menangs je la,,, nak ckp yg ain syg kat adk un da terlmbt ,, menyesal je yg ade dlm diri ni mse tuh,,, ergghh ,,, esok nye g melawt,,, ain ddk dpn jenazah,,, sblh mama die,,, mama die taw ain akak angkt adk izan,,, mama die un bka jenazah ue,,, argghhh ,, xsngke nye die da pergi,,, sumpah,, mmg xsngke n smpai skunk rse mnysl xlyn die baik2 ,,,adk,, akak mintak maaf ye,,, akak syg adk taw, Tnggu akak kat sne ye,, akak xkan lupe kan adk,, smpai ble2 ye,, maafkan akak ,, akak doakan adk smoga adk aman di sana ,, n smoga adk di tmptkan di tmpt org2 yg beriman ,, amin ,,, 16.07.2011 :'(  ARWAH  MOHD FARIZAN SARPAN .

Saturday, 18 February 2012

ain eppy sngt2

hye assalamualaikum...ary ni,, ain rse ain rajin sngt2 .. nak update blog,,
sbb ain nak share vdeo n gambr2 ni dgn korg,, huhhhh,, nak taw x vdeo n gmbr ape ??? huhu,,
semestinye la gmbr kwn2 yg ain syg,,, xkan gmbr bf plak,,, ain xde bf la,,,
cz ain tkot da nak percye laki ,,, huhuhu,,,


ok ,,, first ain nak upload vdeo kwn2 ain,, dorg wt vdeo ni time xde ckgu,,, time bosan la snang cte,,, tngk taw,,huhu

video
ok,, huh,, ni die vdeo nye ,,nak taw x spe name artis 2 org ni?? heheh ... yg rendah2 tu wany aka setty
yg tinggi2 tu syidah aka peah ,,,tngk tu,, eppy btl,,, hehehhe,,


ok,, ni plak gambar2 bff ain,, ain syg dorg taw,, snang cte dlm aty ain ni,, dorg ain syg after fmly ain
huhuhu,,,, ok,, ni eydah,, yg dlm vdeo tu,,, die kan ,, ske mendiamkan dri,, tp,, kalo da eppy gile ,,cm dlm vdeo tu la jdnya,, ske gila kan ,,, hHHAHAHA,,




hahahahha,,,ni plak azam,, haishh,, die ni nakal gile dlm klz,,, tp die comell,, hehhe,,, die ske nyanyi taw,,, sdp sore die,, lg2 kalo die ngaji ,, haishh,,, nk rebah rsenye,, hahhahah...




ok,, ni myra ,, die da berpunya taw,,, die ni ,, comel je,, rmai yg mint die at dlm kls taw,,, hehhehbest juga kwn dgn die ni,,, hurmm,, kehidupan kteorg sme taw hurm,,, sdh :(



ok,, nampak ni,, tu haa,, yg first skali start dri kiri,, haaaa,, tu la wany,,, die tu mulot die becokk ,, heheh ,, tp ain ske tngk die berckp,, cz die  cm cousin ain taw,,,die ni,, slalu wat lawak,,, die yg slalu menceriakan ary2 kami,,
die  ske  ckp kat ain cm gini " sbnrnya,, abg,,abg,, abg,, abg syg ain " haha,, pastu ,, tngk la cm ner ain pnye ktawe,,, cm nak gile,, hahah ,, die mmg terbaek la,, ain pon ske share story,, prob dgn die ,, cz die memahami kteorg,,,die da mcm akak ain walaupon kiteorg sbye,, kan setty, hahha,,,






ok,, ni plak ,, kwan baik ain juga,,, die cntek taw,, tp,, die sngt garangg,, grrrrr!! sumpah,, tkot dgn die,,
tp kalo kple gila2 die da smpai,, haishhh,,, jgn fkir malu la,,, jom tawe bermai2,, heheh,, ade2 je kan,, sory ye mak tri kuh,, heheh,,, xpernah lg dpt mak tiri secute die nih,,, kalo korg nk taw ,, ain ni kwn dgn die sblm skola lg taw,,, ain xingt la,, mse tu umo brape,,,tp ape yg pnting ,,, time ain knl die ue ,,,kteorg otw blik perak sme2 ,,, umm,, ade ke ptot,, die nak ggt sye,,, hurmm,, sob,, sob:(,,,hahah,,
xde la,, die main2 je tuh,, heheh,,





APE PON,, KORG MMG TERBAIK LA,,, MSTI RNDU KAN BLA DA XSKUL NANTI,,, SUMPAH,, KALO BOLA XNAK BERPISAH DGN KORG,, KALO BOLE NAK MSOK "U" YG SME ,,, HURM,,,, INGT TAW,,, KITE SME2 MENGEJAR IMPIAN UNTUK MNJDI PELAJAR  DI "UMS"